Mesto za Vas

Kontaktirajte nas

Mesto za Vas

Kontaktirajte nas

SMA - Sport medical alliance fizikalna terapija

Kirovljeva 15

Banovo Brdo, Čukarica

 


 Sport Medical AllianceSpecijalistička ordinacija iz fizikalne medicine i rehabilitacije “Sport Medical Alliance” je vodeća zdravstvena ustanova u Srbiji u oblasti fizikalne medicine, saniranja sportskih povreda, rehabilitacije i regenerativne medicine.


Osnovao ju je 2009. godine dr Milan Mileusnić, Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Stručno osoblje i primena najsavremenije opreme i rehabilitacionih tehnika, kao i stalno usavršavanje, je ono što ovu ordinaciju izdvaja od drugih.


Klinika SMA sa svojim pratećim objektima nudi kompletno rešenje za sve vrste rehabilitacionih procesa. Od trenutka kada poverite brigu o Vašem zdravlju nama, naš tim ima jedan jedini cilj koji je podređen ostvarivanju Vašeg napretka u samom procesu rehabilitacije.


KLASIČNE TERAPIJE


Compex terapija


Compex je vodeća svetska tehnologija mišićne elektrostimulacije, i ona ima posebno mesto u profesionalnom sportu i zdravstvenoj rehabilitaciji u poslednjih par godina.


Šta nam COMPEX omogućuje:
1. Efikasniji trening profesionalnog i rekreativnog sportiste
2. Bržu mišićnu regeneraciju
3. Izgradnju i oblikovanje odredjenih grupa mišića po želji terapeuta
4. Najbrža sportska rehabilitacija
5. Zamena izgubljenih treninga
6. Sprečavanje atrofije zbog povrede


COMPEX ima veliki broj programa koji se primenjuju kod rekreativaca i profesionalnih sportista:                 
1. Program za trening
2. Program za oporavak
3. Program za masažu
4. Program protiv bolova
5. Program za pripreme za takmičarske napore


Terapija istezanja kičmenog stuba


Aparat za ekstenziju (istezanje) kičmenog stuba ili tzv. Ekstenzomat se sastoji od posebnog kreveta za koji je pričvršćen aparat  kojim se pasivno isteže kičmeni stub. Na krevetu se nalazi fiksni deo kojim se uz pomoć manžetni pričvrsti rameni pojas, koji je tokom procedure nepomičan, i mobilni deo kojim se tokom procedure isteže ostali deo tela. Ekstenzomatom se može istezati cervikalni, torakalni ili lumabalni deo kičmenog stuba.


Ekstenzomat deluje na:
1. Opuštanje muskulature (PARAVERTEBRALNE)
2. Opuštanje mekih tkiva
3. Opuštanje ligamentoznog aparata
4. Širi se intervertebralni prostor


Kod samog procesa ekstenzije pacijent može osetiti bol i u tom trenutku može pritisnuti sigurnosni taster kojim se prekida dalji nastavak procedure.


Limfa stim terapija


Limfa stim je aparat uz pomoć kojeg se radi limfna drenaža odnosno jedan specifičan vid masaže. Uz pomoć ovog aparata održava se normalan protok limfe kroz ljudsko telo.


Značaj limfne drenaže:
1. Potpuno bezbolna procedura
2. Neinvazivan metod izbacivanja suvišne limfe


Primena limfa stima:
1. Zatezanje kože
2. Detoksikacija tela
3. Prevencija stvaranja celulita
4. Prilikom distorzija
5. Prilikom kontutija


Limfa stim ima posebne nastavke za gornje i donje ekstremitete koji se koriste prilikom terapije, i kroz njih se pušta pritisak određene vrednosti u zavisnosti od prijatnosti pacijenta.


Laseroterapija


Laseroterapija je jedna od najmlađih metoda koja se danas primenjuje u savremenoj medicini, a uprkos tome toliko prihvaćen da u većini medicinskih grana predstavlja nezamenljivo sredstvo.


Istorijat počinje od 1917. god. od Alberta Einsteina i njegove hipoteze o indukovanoj emisiji preko Meymana koji 1960. god. patentira nov izum – laser. Reč  “laser” predstavlja skraćenicu “light amplification by stimulated emision of radiation “ što znači pojačanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja.


Oblast života koja nas interesuje je medicina gde je laser nezamenljiv u većini njenih grana kao što su: hirurgija, fizikalna medicina, traumatologija, dermatologija, kozmetika… Laseri u zdravstvenim ustanovama u žargonu se nazivaju mekim i tvrdim što predstavlja sinonime za lasere niske i visoke snage. Laseri visoke snage svoju primenu su našli u hirurgiji, dok se laseri niske snage prvenstveno koriste u fizikalnoj medicini što je za nas i najinteresantnije.


Snaga lasera, izlazna snaga laserskog zraka, talasna dužina, energija zračenja, fokus laserskog zračenja, ukupna energija laserskog zračenja kao i režim rada (kontinuirani ili impulsni) su parametri koji određuju efekte primene lasera i moraju biti precizni pre nego što se laser primeni u praktičnom radu.


Dejstvo lasera u fizikalnoj terapiji:
Biološke promene do kojih dolazi tokom lasero-terapije posledica su ne samo tretiranog efekta lasera, nego i odgovora ”domaćina” koji se sastoji u promeni metaboličkih aktivnosti koje traju i do mesec dana.
Laserski snop može da proizvede efekat inhibicije ili stimulacije u lokalnom celularnom području, tako da slabi stimulansi mogu da pobuđuju fiziološku aktivnost, umereni podstiču, jaki zadržavaju a veoma jaki sprečavaju. Veća gustina izaziva destruktivno dejstvo a manja biostimulativno.
Refleksno-terapijskim nadražajem na određene biološke aktivne tačke na koži, pokreću se procesi sinteze različitih biološki aktivnih supstanci koje imaju analgetičko, antiinflamatorno i antiedematozno regulativno dejstvo.
Laseroterapijom stimulišemo rast ćelija vezivnog tkiva, tkiva tetiva, koštanog tkiva, Stimulišu ćelijsku regeneraciju nervnih ćelija.
Stimuliše aktivnost tkiva: promene u sadržaju prostaglandina, povećan sadržaj specifičnih enzima, povećanje produkcije ćelijskih produkata.
Smanjuje sposobnost limfocita da deluje na stimulus antigena. Povećana regeneracija limfnih sudova i vena.
Usporava ili smanjuje stvaranje fibroznog tkiva ( kod opekotina i hiruških rana).
Stimuliše nervnu funkciju – povećava amplitudu akcionog potencijala.


Magnetoterapija


Magnetna terapija je nezaobilazna procedura u fizikalnoj terapiji. Ova vrsta terapije pokazuje niz prednosti u lečenju pre svega zbog širokog spektra oboljenja gde se može primeniti, pacijenti je jako dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija. Magnetna terapija zajedno sa laserom predstavlja osnovu svakog terapijskog protokola u našoj ambulanti.


Magnetna terapija deluje od nivoa ćelije, preko organa do organizma u celini i dejstva su sledeća:
1. Antiedematozno i antiinflamatorno (smanjuje otok i zapaljenje)
2. Analgetsko (smanjuje bol)
3. Ubrzanje regeneracije tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda)


Niskofrekvetno magnetno polje utiče na ćelijsku membranu tako što povećava njenu propustljivost. Time se ubrzava ćelijski metabolizam i povećava iskoristljivost kiseonika i hranljivih materija u tkivu. Kod bolesti taj promet materija je usporen na nivou ćelije i njegovim ubrzavanjem podstičete ozdravljenje.


Kao posledica dejstva magnetnog polja dolazi do vazodilatacije (širenja) krvnih sudova i bolje prokrvljenosti tkiva na koje smo delovali.


Magnetna terapija se može aplikovati lokalno na ograničenom polju i time se izbegavaju bilo kakvi sporedni efekti na druge sisteme u telu. Time je broj kontraindikacija sveden na minimum što je i jedna od najvećih prednosti magnetne terapije.
Može se aplikovati i kroz odeću pa čak i gips što je čini terapijom izbora kod stanja koje zahtevaju dugotrajnu imobilizaciju.


Elektroterapija


Elektroterapijska procedura, transkutana elektronervna stimulacija, je metoda lečenja bola električnim draženjem senzitivnih nervnih završetaka u koži.


To je postupak koji neopozivo vrši blokadu bola i zamenjuje do sada upotrebljavane blokade nerava lekovima anesteticima ili akupunkturom.
Metoda se zasniva na pojavi nadmetanja dve vrste nervnih vlakana u perifernim nervima, tankih C vlakana koji prenose bol i debelih A vlakana koji bol blokiraju. Elektrostimulacijom ovih zadnjih vrši se blokada bola na nivou kičmene moždine, prostije rečeno zatvaraju se vrata bolu.


Ovom metodom je moguće prekinuti sve bolne refleksne lukove koji se formiraju u toku razvoja nekog hroničnog bolnog stanja, dok je medikametoznom blokadom praktično nemoguće to trajno i detaljno postići.


Važnost obezboljivanja pacijenata je mnogostruka. Prvo prekidaju se patnje zbog bola i vraća funkcionalnost pacijentu. Zatim, u bezbolnoj fazi moguće je sprovesti lečenje osnovne bolesti drugim metodama, ispraviti mišićno-koštane i zglobne defekte, oporaviti periferne živce, zalečiti povrede ligamenata, mišića, zglobne hrskavice itd.


Savremeni uređaji imaju automatsko skeniranje čitavog tretiranog područja i pronalaženje svih bolnih tačaka i njihovo definitivno obezboljavanje već u toku prvih 2-3 tretmana.


Elektrostimulacija


Elektrostimulacija je terapijska metoda koja za izazivanje mišićne kontrakcije koristi električne impulse različitog oblika, trajanja i inteziteta, zavisno od prirode oboljenja.


Elektrostimulacija se koristi u lečenju stanja perifernih oduzetosti mišića, koje nastaju oštećenjem nervnih puteva kada nije moguće izvesti aktivan pokret.


Ključni efekti elekrostimulacije su trening oduzetih mišića, očuvanje svih kvaliteta mišića i sprečavanje njihove atrofije, stimulacija regeneracije nervnih vlakana, ukoliko nije došlo do prekida nervnog stabla. Ukoliko je došlo do prekida nervog stabla elektrostimulacija se i ne vrši dok se kontinuitet ne obezbedi hiruškom intervencijom.


Elektrostimulacija se vrši toliko dugo dok se ne jave aktivni pokret i mišić dobije dovoljno snage da se lečenje nastavi kineziterapijom, mada se i ove dve terapijske procedure uvek i kombinuju.Takođe je dragocena i magnetna terapija koja svojim biostimulativnim efektime ubrzava regeneraciju živca.


Za orjentaciju o dužini elektrostimulacije služi saznanje da normalna regeneracija živca napreduje 1 milimetar dnevno, ako nije došlo do prekida kontinuiteta živca, ili ako je on hiruški obezbeđen. Put regeneracije je dužina od mesta povrede pa do ulaska u mišić, po pravilu negde na sredini mišićnog tela, pa je onda lako izračunati broj dana lečenja u najoptimalnijoj situaciji.


Za elektrostimulaciju je veoma važna apsolutna saradnja i motivacija pacijenta, koja po pravilu ne izostaje kada se vidi da je pokret paralizovanog dela ekstremiteta moguć.


Svakako je neophodno primenjivati i sve druge oblike fizikalne terapije i rehabilitacije u cilju lečenja i prevencije veće invalidnosti.


Interferentne struje


Interferentne struje predstavljaju nisko frekventne naizmenične struje koje nastaju endogeno u tkivima, interferencijom (superpozicijom- sabiranjem, oduzimanjem ili poništenjem amplituda ) srednje frekventnih struja iz dva samostalna strujna kola, čija razlika u frekvenciji se kreće u određenom rasponu.


U terapijskoj primeni interferentne struje ( IFS ) se dobijaju na mestu ukrštanja dva nezavisna strujna kola koja su različite frekvence a istog inteziteta, a frekvenca na mestu interferencije se kreće u određenom rasponu u kojem mi možemo birati konstantnu frekvenciju ili ritmičnu za vreme aplikacije.
Ta frekvenca se naizmenično menja od rastuće ka opadajućoj i obrnuto,kao i njihov intezitet koji se kreće od maximuma ( 100% interferencije ) do nule i obrnuto.
Tako pacijent ima utisak blagog stezanja i popuštanja ili neke blage masaže.


Ove struje su dobre za aplikaciju jer ne deluju nadražajno na kožne receptore, pa se mogu postići visoki inteziteti potrebni za terapijski efekat.
Zatim imamo mogućnost širokog spektra izbora i kombinacija konstantne i ritmičke frekvencije u različitim rasponima što omogućava široku terapijsku primenu. Više frekvencije imaju izrazitiji inhibitorni i analgetički efekat dok niže frekvencije imaju izrazitiji nadražajni, stimulativni efekat na tkiva. Tako da za smanjenje bola koristimo konstantnu frekvenciju kao i za inhibiciju simpatikusa. Ritmičku frekvenciju kod posttraumatskih stanja ( povrede mekih tkiva, kontuzije, distorzije, rupture mišića) i preloma kostiju, gde imamo smanjenje bola, popuštanje spazma mišića, bolju cirkulaciju i stimulaciju stvaranja kalusa kao i resorpciju edema.


Dobro se podnose na visokim intezitetima pa odatle i izraženiji dubinski efekat i mogu se aplikovati i u situacijama gde u tkivima postoji i prisustvo metala.Takođe nemamo ni strogo ograničeno vreme trajanja aplikacije kao kod nekih drugih elektro procedura kao posledicu navikavanja na datu terapiju.


Diadinamične struje


Diadinamične struje spadaju u niskofrekventne impulsne struje. Njihova frekvenca je u rasponu od 50 do 100 Hz i postoji nekoliko modulacija te struje koje se razlikuju po jacini i frekvenci.


Najčešće se u terapijskoj primeni koristi kombinacija tih modulacija kako bi se postigao što bolji efekat. Postoji sklonost tkiva i receptora u koži ka brzoj adaptaciji na diadinamične struje pa se to izbegava čestim promenama polariteta i modulacija u toku terapijske primene.


Dejstvo ove vrste elektroterapije je analgetsko i njega dobijamo pokrivanjem osećaja boli podražajem receptora za vibracije.Takođe dijadinamik deluje na širenje krvnih sudova te izaziva lokalno jaku hiperemiju koja može dovesti i do smanjenja otoka.
Kod povišenog tonusa mišića dijadinamik dovodi do njegovog smanjenja.


Posebno se zapažaju pozitivni efekti kod Sudekove bolesti koja se javlja posle dugotrajne imobilizacije povreda ekstremiteta. Dijadinamik tada ima podražajno dejstvo na krvne sudove i vraća im normalnu funkciju koja je poremećena imobilizacijom.


Kotz struje


Kotzove struje ili kako ih još zovu ruske struje spadaju u srednje frekventne struje. Koriste se za stimulaciju oslabljenih zdravih mišića. Svojim impulsnim dejstvom oni dovode do mišićne kontrakcije kroz koju se može aktivirati veliki procenat mišićnih vlakana. Mogu se koristiti posle duge imobilizacije ili u nekim drugim uslovima kada nam je potrebna kvalitetna kontrakcija a nije je moguće dobiti kroz aktivan pokret. Takođe ih koristimo da aktiviramo mišiće u izolovanoj kontrakciji i time učimo pacijenta kako da ih efikasno koristi kroz vežbe.


Ultrazvučna terapija


U fizikalnoj terapiji koristimo mehaničke efekte infrazvuka (frekvencije do 16Hz ) i ultrazvuka (frekvencije od 16000 Hz pa naviše) , tako da po mehanizmu delovanja i terapijskom efektu spadaju u oblast mehano terapije, infrazvuk u niskofrekventnu a ultrazvuk u visokofrekventnu dubinsku mikro masažu tkiva.


Prodorna moć ultrazvuka u tkivima zavisi od izbora njegove frekvence. Nižu frekvencu (1 MHz) koristimo kada želimo dublji efekat a višu (3MHz) kada je površinski tako da se prodornost ultrazvučnih talasa kreće od 7cm do 2cm u tkivo. Kontaktna supstanca koja se koristi pri ultrazvučnoj masaži je gel koji ne ostavlja fleke na odeći i telu, bezbojan je, bez mirisa i hemijski neutralan. Pošto se ultrazvuk ne percipira pacijent za vreme aplikacije ne oseća nikakvu senzaciju osim mehaničkog pritiska težine projektora. Ukupna doza ultrazvuka direktno zavisi od inteziteza (W / cm2 ), vremena trajanja aplikacije i površine tretiranog predela.


Biološko delovanje ultrazvuka počiva na njegovom mehaničkom, toplotnom i hemijskom efektu. Mehaničko delovanje potiče od ultrazvučnih pulsacija čime se postiže posebna mikromasaža ćelija tkiva. Toplotno delovanje se manifestuje umerenim povišenjem lokalne temperature tkiva koje se tretira, u granicama prodornosti tih talasa i izražene vazodilatacije. Hemijsko delovanje se ispoljava pojačanjem oksidacionih procesa u tkivima i ubrzanju njihovog metabolizma.


Ultrazvučni aparati imaju mogućnost emisije konstantnog i impulsnog ultrazvuka. Kod impulsnog ultrazvuka izostaje termički efekat, mehanički ostaje, tako da on ima prednosti kod akutnih bolnih stanja i svežih povreda, osetljivosti na toplotu i svuda tamo gde je potebno izbeći termički efekat. Takođe impulsni ultrazvuk smanjuje povećan mišićni tonus.


TNM (Neuromišićni tejping)


TNM je tehnika koja se zasniva na prirodnom procesu izlečenja tela. Mišićima se ne pripisuje samo uloga u pokretljivosti tela, već i kontrola venske i limfne cirkulacije kao i telesne temperature. Stoga, neadekvatan rad mišića prouzrokuje različitu simptomatologiju. Tehnika TNM se bazira na terapeutskom konceptu koji, usvajajući principe kineziologije, olakšava slobodnu pokretljivost do te mere da omogućava mišićnom sistemu da pomogne telu da se samo izleči. (biomehanički) Filozofija ovog metoda je u savršenom skladu sa idejom da »funkcija čini organ«.


Naše telo se ponaša po ustaljenom mehanizmu:
– Pokreće se u gravitacionom polju koje je podložno zakonima biofizike.
– U interakciji je sa spoljašnjom sredinom preko funkcija koje strogo kontrolišu neurofiziološki mehanizmi.
– Održava unutrašnju ravnotežu tela (homeostazu) preko funkcije samo-regulacije i samo-preoblikovanja, koja postoji u genetskom kodu čoveka.


Zbog toga se toliko pažnje poklanjalo važnosti delovanja mišića i stvorila se ideja o negovanju mišića kako bi se aktivirao prirodan proces ozdravljenja tela. Koristeći
elastičnu traku, Kenzo Kase je 1970 otkrio da je spoljašnjom potporom moguće pomoći mišićima i drugim tkivima. Upotreba Kinesio taping tehnike stvara potpuno nov
pristup u tretmanu nerava, mišića i organa. Prva primena Kinesio-Taping-a bila je na pacijentu sa problemima zglobova.


Prvih deset godina najviše su koristili ovu tehniku ortopedi, kiropraktičari, akupunkturisti, drugi sportski lekari i terapeuti. Nakon toga su je otkrili olimpijski odbojkaši u Japanu i novitet se brzo raširio i među ostalim sportistima. Danas, Kinesio-Taping su prihvatili svi sportski lekari i fizioterapeuti, sportisti u Japanu, ostalim azijatski zemljama, SAD, Evropi i Južnoj Americi…


Shock wave – Terapija udarnim talasima


Za sve bolesti tetiva, distenzije, povrede mišića, kalcifikate oko zgloba, teniski ili golferski lakat postoji shock wave terapija, odnosno tretman udarnim talasima. Osim fizikalne, ovaj tretman ima i kozmetički efekat, jer stručnjaci tvrde da je najbolji u razbijanju čak i tvrdokornog celulita!


Shock wave terapija se primenjuje pomoću aparata, koji udarima nalik čekiću, proizvodi hemijsku reakciju u organizmu i zaustavlja put bola do kore velikog mozga. Na bolnom mestu proizvodi novu mrežu kapilarnih krvnih sudova, povećava metabolizam i, ono što je najvažnije, razbija kalcifikat.


Za razliku od tretmana ultrazvukom, ova metoda je efikasnija i upotrebljava se za širi spektar bolesti i stanja. Hronični bol koji prati ova oboljenja, posebno kod artritisa i drugih degenerativnih bolesti od kojih pate stariji pacijenti, potpuno nestaje bez upotrebe lekova.
Udarni talasi dolaze iz kompresora, a „čekić“ udara direktno na bolno mesto. U trenutku udara talasa dolazi do pokretanja kiseonika i prokrvljenosti obolelog tkiva, a zapaljenje se polako sakuplja na mestu gde se tretira tkivo. Tu ga talasi razgrađuju sve dok upala nestane.
Ova terapija je pomoćna ili jedina terapija u određenim bolestima. U zavisnosti od bolesti, pravi se poseban protokol za lečenje. U slučaju kalcifikata u peti, u zavisnosti od okoštalosti petnog trna, određuje se jačina i broj udarnih talasa jer nije svejedno da li je kamen sastavljen od oksalata, fosfata ili karbonata.


Za petni trn su potrebna od tri do 10 tretmana, za kalcifikaciju u ramenu najviše sedam tretmana. Pošto je terapija kumulativna, poslednja terapija deluje narednih šest meseci.


Iako postoji niz kontraindikacija za ovaj tretman, pacijenti sa otvorenim ranama ili čirevima mogu da se leče udarnim talasima:
Angiologija je novo polje gde se primenjuje terapija udarnim talasom. Dokazano je da se tretmanom, na granici sa bolnim poljem, poboljšava epitelizacija i zarastanje rane.


Kod dece i odraslih adolescenata koji nisu još završili rast, trudnica, pacijenata sa afektivnim poremećajem i neurozama ne radi se tretman udarnim talasima. Takođe, ako postoje veliki hematomi, osteoporoza, dijabetesno stopalo i otvorena tkiva, koja nisu vaskularne prirode, su kontraindikacije za tretman.


Kineziterapija


Kineziterapija je obavezni segment fizikalne medicine i rehabilitacije. Ona predstavlja primenu pokreta u lečenju bolesnika, predstavlja vežbe snage, izdržljivosti, elastičnosti, radna-okupaciona terapija…


Uz naše profesionalno i edukovano osobolje koje Vam se maksimalno posvećuje i prilagođava Vašim potrebama primenjujemo kineziterapiju kod sledećih indikacija: nakon trauma, moždanih udara, pre i post operativno, sportskih povreda, za poboljšanje kondicije i opšteg stanja, kod korekcije posture, ravnih tabana i krive kičme.


Hidroterapija


Hidroterapijski blok raspolaže bisernom kadom sa turbo džet masažerima, koji imaju 90 mlazničnih portova usmerenih pod pravim uglom ka koži pacijenta.


Biserne kade


takođe poseduju kalibracione setove za potpritisak mlaznica i temperaturu vode, kao i četvoroćelijsku kupku namenjenu pacijentima sa vaskularnim oboljenjima ekstremiteta, reumatološkim oboljenjima, pacijenima sa traumatskom razvojnom patologijom i onima sa poremećajem prenosa nervnih impulsa nakon preloma i povređivanja ekstremiteta.


Ovaj tip terapije može biti primenjen i kod pacijenata sa gore navedenim indikacijama koji se zbog pridruženih kardiovaskularnih oboljenja, metalnih implantata ili opšte slabosti i malaksalosti ne mogu tretirati u hidrogalvanskim kadama.


Hidrogalvanska kada


takođe je hidroelektroprocedura koja koristi moduliranu struju po tipu dijadinamske, kao i galvansku struju. Svaka terapija je podesiva i može se primeniti na samo jednom od ekstremiteta u jedinstvenom modulacionom opsegu.


Četvoroćelijska kupka


 

Mesto za Vaš vrtić

Kontaktirajte nas

Želite da preporučite fizikalnu ordinaciju SMA - Sport medical alliance i prikažete fotografije, lokaciju, navigaciju, vesti, dešavanja?

Vlasnici ili manadžeri ordinacije, želite da dodate/promenite opis vaše ordinacije? Osnovne informacije objavljujemo besplatno!

Kontaktirajte nas