Mesto za Vas

Kontaktirajte nas

Mesto za Vas

Kontaktirajte nas

MR Čukarica fizikalna terapija

Vodovodska 124

Čukarica

Zdravstvena ustanova Zavod za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku "MR Čukarica" osnovana je sa idejom, da na jednom mestu okupi nejeminentniji kadar u regionu, pruži kompletnu dijagnostiku u jednom danu, bez čekanja.


Stručnost i posvećeni odnos svakom pacijentu ponaosob jesu naše ključne snage. Želimo da budemo prepoznati po rešavanju konkretnog problema, maksimalno korektnim, profesionalnim i iznad svega etičkim odnosom na svim nivoima.


Nalazimo se u poslovnom prostoru od 400 kvadrata u prizemlju stambene zgrade koja poseduje veliki parking prostor, i koji omogućava pristup sanitetu i nesmetano parkiranje. U toku višegodišnjeg rada stekli smo veliko poverenje pacijenata iz čitave Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i stranih državljana koji su posle obavljenog pregleda u ovoj ustanovi nastavili lečenje.


Krajnji cilj nam je da ostvarimo kvalitetne i trajne promene u životu naših pacijenata.


Fizikalna terapija


Širok spektar usluga, stručno i ljubazno osoblje naše zdravstvene ustanove MR Čukarica pružiće Vam tretmane fizikalne medicine. Opremljeni smo najsavremenijim aparatima, prema svetskim i evropskim standardima što garantuje visok kvalitet usluga.


Vrhunska fizioterapeutska usluga, zadovoljni i aktivni pacijenti predstavljaju cilj fizikalne terapije. Koristimo inovativne, bezbolne terapije koje dovode do svakodnevnih poboljšanja kod različitih tegoba i bolesti koštano – zglobnog i nervno – mišićnog sistema.


Vrhunska fizioterapeutska usluga, zadovoljni i aktivni pacijenti predstavljaju cilj fizikalne terapije. Koristimo inovativne, bezbolne terapije koje dovode do svakodnevnih poboljšanja kod različitih tegoba i bolesti koštano – zglobnog i nervno – mišićnog sistema.


FIZIKALNA TERAPIJA JE INDIKOVANA KODOrtopedskih stanja (povreda i preloma kuka, kolena, kičme, sportskih povreda)
Reumatoloških stanja (artritisa, reume, kontraktura, ...)
Neuroloških oboljenja (šloga, skleroze, Parkinsonove bolesti, povrede perifernih nerava, ...)
U kardiologiji, pulmologiji, dečjoj rehabilitaciji (poremećaji držanja, kičmenog stuba, kukova, kolena, stopala, ...)TERAPIJE KOJE MOŽETE URADITI U NAŠOJ USTANOVIElektro terapija (galvanska struja i elektroforeza lekova, interferentne i dijadinamske struje, TENS terapija)
Ultrazvučna terapija
Laser terapija
Vakuum terapija
Kineziterapija
Magnetna terapija
Masaža (terapeutska i sportska)


Svi tretmani fizikalne terapije su stručno vođeni i dozirani od strane lekara - specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije a sprovode ih viši fizioterapeuti uz nadzor lekara.


ELEKTRO TERAPIJAElektro terapija, kao najviše korišćena metoda u fizikalnoj terapiji. Sve procedure elektroterapije primenjuju se na najsavremenijem kompjuterizovanom aparatu sa aplikacijom navedenih struja uvek isprogramiranih prema dijagnozi pacijenta i stanju bolesti (akutno, subakutno, hronično). Elektro terapija ima veliku primenu u lečenju bolnih stanja kičme, zglobova, sportskih povreda, smetnji cirkulacije, oštećenja i slabosti mišića i živaca.


Galvanska struja 


Jednosmerna struja stalne jačine. Koriste se dve elektrode, aktivna i neaktivna. Aktivna se postavlja na mesto koje se leči, a neaktivna na bilo koje mesto na telu. Efekat pola elektrode zavisi od toga da li je aktivna elektroda katoda ili anoda. Intenzivnija primena galvanske struje je elektroforeza lekova. Lek se unosi neposredno na mesto gde treba da deluje, deponuje se u kozi (produženo dejstvo i tako zaobilazi digestivni trakt, a lokalno deluje galvanska struja). Indikacije za galvansju struju i elektroforezu lekova : elektrodijagnostika u neurologiji, mijalgije, atrofije mišića, bolovi, regeneracija nerava, pojačan tonus mišića. Kontraindikacije: lokalna akutna krvarenja, malignitet, hipertenzija, metal u kolu dejstva struje.


Interferentne struje 


Niskofrekfentne struje, nazivaju se i Nemecove struje, po lekaru koji je uveo u terapiju. Rade po principu dva srednjefrekventna kola, a deluju analgetski – protiv bolova (višim frekvencijama) i nadražajno nižim frekvencijama. Indikacije za primenu su : posttraumatska stanja, sportske povrede, distorzije, vanzglobni reumatizam, ubrzano srastanje preloma. Metal u telu nije kontraindikacija za primenu interferentnih struja. Takođe, interferentne struje se mogu primeniti i putem vakuum masaže, gde pored efekta struje, pacijent oseća i vibromasažu, što deluje jako prijatno.


Dijadinamske struje 


Predstavljaju niskofrekventne struje. Raspon frekvencija kreće se od 50 – 100 Hz. Dejstvo je analgetsko (protiv bolova), antiinflamatorno (protiv zapaljenja).


TENS (transkutana elektro nervna stimulacija)


TENS je uredjaj koji blokira prenos bola sa odredjenog dela tela. Bol se prenosi sa odredjenog dela tela putem debelih i tankih vlakana do kičmene moždine koja se nalazi u sredini kičmenog kanala i putem nje do kore velikog mozga, što omogućuje da svesno osećamo bol. Indikacije za primenu: postoperativni bolovi, ginekološki bol, orofacijalni bolovi (akutni zubni bolovi), artroze, osteogeneza (ubrzava srastanje preloma), bolovi i povećanje tonusa kod sportista.


Ultrazvučna terapija


Terapija ultrazvukom sastoji se u primeni ultrazvučne energije. U svrhu lečenja koriste se njegovi termički i netermički efekti, što zavisi od načina primene- kontinuirani ili impulsni ultrazvuk. Ultrazvuk se često upotrebljava u fizikalnij terapiji kod raznih disfunkcija mekog tkiva (kontraktura, fraktura), zglobova, upale tetiva, degenerativnih promena na zglobovima, bolnih stanja kičme, uganuća, sportskih povreda.


Laseroterapija 


Lečenje svetlosti, pomoću stimulisane emisije zračenja. Terapija laserom stimuliše sintezu kolagena, ubrzava zalečenje rana, ublažava bol (deluje analgetski), smanjuje otoke, povoljno deluje na ožiljno tkivo, regenerišućiga. Najčešće se primenjuje kod povreda mekih tkiva (traumatske upale), istegnuća, ruptura (pucanja) tetiva, mišića i ligamenata, hematoma, upale tetiva ( bolno rame, teniski i golferski lakat) zarastanje rana (varikoznih, dijabetičnih, dekubitalnih, opekotina, postoperativnih rana).
Oslobadjanje bola akutne ( tenzione , migrenozne, neuralgične glavobolje, lumboishialgija, bol u vratu, bol u zglobovima, tetivama, mišićima...


Kinezoterapija


Kineziterapija je oblast fizikalne terapije koja se bavi primenom POKRETA u terapijske svrhe sa ciljem uspostavljanja optimalnog funkcionisanja delova i organizma u celini. Kineziterapija je obavezni deo rehabilitacije ne samo kod bolesti i povreda koštano zglobnog sistema (lokomotornog aparata) već i kod bolesti srca i krvnih sudova, bolesti digestivnih organa, nefroloških, neuroloških i drugih bolesti.
Terapijski efekti kineziterapije su povećanje pokretljivosti zglobova, povećanje mišićne snage, elastičnosti, poboljšanje funkcije kardiovaskularnog sistema, disajnih organa, nervnog sistema i organa za varenje. Poboljšanje cirkulacije i oporavka organizma u celini. Primenjuju se sistematizovani pokreti pojedinih delova tela i celog tela u vidu vežbi. Osnov fizikalne terapije jeste kineziterapija, posebno aktivni pokret.


Magnetna terapijaMagnetna terapija je nezaobilazna procedura u fizikalnoj terapiji. Ova vrsta terapije pokazuje niz prednosti u lečenju pre svega zbog širokog spektra oboljenja gde se može primeniti. Pacijenti je jako dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija (pace maker).


Magnetna terapija deluje od nivoa ćelije, preko organa do organizma u celini i deluje:
Antiedematozno i antiinflamatorno (smanjuje otok i zapaljenje)
Analgetski (smanjuje bol)
Ubrzava regeneraciju tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda)
Kao posledica dejstva magnetnog polja dolazi do širenja krvnih sudova i bolje prokrvljenosti tkiva. Magnetna terapija se može aplikovati lokalno na ograničenom polju (magnetna prostirka, solenoid). Može se aplikovati čak i kroz odeću pa i gips što je čini terapijom izbora kod stanja koje zahtevaju dugotrajnu imobilizaciju.


Indikacije:
povrede, - kontuzije, isčašenja, uganuća, prelomi
reumatska oboljenja: zapaljenjska, degenerativna, vanzglobna
neuritisi, polineuritisi, radikulitisi
ulkusi i rane različite geneze
poremećaji cirkulacije
lumboišijalgija, spondiloza


Primenom magnetoterapije, postižu se povoljni biološki efekti, sa posebnim akcentom na regenerativne i stimulativne efekte. Dokazan je povoljan podsticajni efekat na povećanje koštane gustine i zarastanje kostiju nakon preloma.


MasažaMedicinsko-terapijska masaža je dopuna fizikalnoj terapiji.
Sportsku i terapeutsku masažu u našoj zdravstvenoj ustanovi rade viši terapeuti-maseri u zavisnosti od problema koje ima pacijent.

Mesto za Vaš vrtić

Kontaktirajte nas

Želite da preporučite fizikalnu ordinaciju MR Čukarica i prikažete fotografije, lokaciju, navigaciju, vesti, dešavanja?

Vlasnici ili manadžeri ordinacije, želite da dodate/promenite opis vaše ordinacije? Osnovne informacije objavljujemo besplatno!

Kontaktirajte nas